00:00 - 02. august 2019

Drømmeleser søkes

Det er pussig å lese en bok om skriving og skrivekunst som synes å være helt uvitende om at det finnes en skriftkultur.

Dypt: «Å gå er best for tanken, det er derfor det heter tankegang» – en av mange nøkler i Audun Farbrots selvhjelpsbok. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Scanpix

Audun Farbrot er ansatt ved BI i Oslo, og har gjennom en årrekke markedsført seg selv som selve guruen innen forskningsformidling og skriveteknikker for næringslivsfolk. Men der han tidligere har skrevet bøker rettet mot fagfolk og eksperter, er årets bok rettet mot et bredere publikum. Her presenterer han råd og vink til arbeidet med «alle typer tekster», som han selv sier det, skjønt at det vel er underforstått at det primært er snakk om sakprosa.

Boken skal altså hjelpe skribenter til å skrive «en god og effektiv tekst». For å oppnå dette målet må du ifølge Farbrot være villig til «å bryte med hva du har lært om akademisk skriving» og dessuten til å «skrive deg ut av komfortsonen din». For ham er akademisk skriving nemlig ensbetydende med «kjedelige og livløse tekster» som får leseren til å «gjespe, sovne eller klikke seg videre til noe som er morsommere». Dersom du ønsker at folk faktisk skal lese tekstene dine, slik at du for eksempel kan bli en «influenser», bør du utsette deg for «Auduns metode», hvilket innebærer å annamme bokens ti skrivenøkler, som altså både utgjør selve «skrivekoden» og knekkingen av den.

Annonse