00:00 - 09. august 2019

Den vanskelige førsteboken

Hvordan få oppmerksomhet som skjønnlitterær debutant? En svensk forsker har funnet svaret.

En magisk debut: Ny bok presenterer forskning på litterære debutanter. Svenske Jonas Hassen Khemiri er en av få debutanter som har lyktes i å oppnå både godt salg og litterær prestisje for debutromanen Ett öga rött (2003).

– Det er noe spesielt med debuten, sier Henrik Fürst, litteratursosiolog ved Uppsala universitet i Sverige.

– Den er blitt en egen markedsføringskategori.

Debutantkrisen. Den såkalte bokhøsten er i gang i Norge, perioden da flest nye bøker kommer på markedet. Fra august til november vil norske forlag gi ut hundrevis av nye titler, og mange forfattere vil få sitt første skjønnlitterære verk publisert. Norske medier vil kalle bøkene deres for «debutromaner», lage lister over årets «mest spennende debutanter», og etter hvert vil noen nomineres til litterære debutantpriser. I intervjuer vil forfattere snakke om et før og et etter at de «debuterte».

Annonse