00:00 - 02. august 2019

Alternativ London-vandring

Lyden av symaskiner og lukten av syltet sild. 

Postkort: Motivet er fra Oxford Circus og Oxford Street. Foto: Culture Club/Getty Images

I Øst-London, rundt tre minutter fra Spitafields market, ligger moskeen Brick Lane Mosque. Før murbygget ble en moské, var det en synagoge, før det igjen var det en metodistkirke, og enda lenger tilbake, rundt midten av 1700-tallet, var det et protestantisk bedehus. Byggets historie er et presist sammendrag av hvilke grupper som har hatt behov for å søke tilflukt i England de siste århundrene. Da de kom med båt – fra Frankrike, Russland, Øst-Europa og Bangladesh – var det dette området de først slo seg ned i.

Å bli klar over hvilke verdener disse kompakte gatene har vært hjem til, krever bekjentskap med en på innsiden. Et perfekt sted å starte, er hos den britiske forfatteren og poeten Emanuel Litvinoff (1915–2011) og hans oppvekstskildring Journey Through a Small Planet (1972).

Litvinoffs foreldre kom fra Odessa i 1913, og sluttet seg til en voksende jødisk befolkning der de fleste hadde flyktet fra forfølgelse i hjemlandet. En spasertur ned Brick Lane på 1920-tallet ville ifølge Litvinoffs beskrivelser by på lyden av symaskiner, lukten av syltet sild og flere jiddiske ord og fraser enn engelske. «Folk snakket om Warszawa, Chisinau, Kyjiv, Kharkov, Odessa som om de lå rett i nabolaget», skriver han.

Annonse