00:00 - 26. juli 2019

Piknik med døden

… og med den usentimentale kjærligheten til naturen.

Foto: Ukjent fotograf / Vänersborgs Museum

For mange av oss byr ferien på et eller flere opphold på den nordiske landsbygda. Enten det er på fjellet, ved en stille innsjø eller på et lite tettsted der tiden liksom har stått stille i noen tiår, og det eneste ved foranderlige ved utvalget på samvirkelaget er fryseren med iskrem. Å, roen! Skulle man ikke bare flytte hit? Finne et småbruk?

Nei! Det skulle man bare ikke! Det vet alle som har lest Kerstin Ekman. Hennes fiktive bygd Svartvattnet (som leserne også stiftet bekjentskap med i Vargskinnet-romanene) minner oss på at sommeridyllen bare er et midlertidig opphold i en ellers vedvarende cocktail av hjemmebrentfyll, tilfeldig vold og ulovlig ulvejakt.

Slik minnes en av hovedpersonene i den bekmørkt betagende romanen Händelser vid vatten (1993) sitt møte med stedet:

Annonse