Annonse
00:00 - 19. juli 2019

Nigeriabrev

Postkort fra Lagos. Ukjent fotograf
Annonse

Teju Coles reiseskildring Every Day Is for the Thief begynner ytterst prosaisk. Dagen han skal til det nigerianske konsulatet, forklarer fortelleren, våkner han sent. Han tar T-banen til skyskraperen der konsulatet holder til, trekker kølapp. Og så følger et helt kapittel som beskriver det omstendelige korrupsjonsritualet fortelleren må gå igjennom for å få utstedt passet sitt i tide til han skal fly fra New York til Lagos. Den offisielle virkeligheten på konsulatets nettsider har lite å gjøre med den virkeligheten han møter på det sjaskete, vindusløse kontoret.

Misforholdet mellom de overleverte forestillingene om et sted og stedet slik det faktisk arter seg, hører til blant de viktigste motivene innenfor reiseskildringssjangeren. Ja, det kan kanskje kalles selve reiseskildringens raison d’être: Man vil trekke slørene til side og skrive om verden slik den egentlig er, bakenfor. Ambisjonen er forståelig og prisverdig, men ikke lett å realisere, for hva vi legger i det egentlige eller autentiske, er igjen kulturelt pregede forestillinger. Den som insisterer for hardt på det sanne, kan fort ende opp med å skrive falskt.

Hovedpersonen til Cole, som man mistenker ikke er uten selvbiografiske trekk, vender tilbake til Lagos etter 15 år utenlands. Han besøker en by han kjenner fra barndommen og ungdomsårene, men som har gjennomgått betydelige endringer i mellomtiden, slik han selv også er forandret av årene i vestlige metropoler. I teksten kommer denne avstanden – mellom det Lagos fortelleren kjenner og det Lagos han nå møter – til uttrykk i en usedvanlig klar, tilbakeholden, tidvis nesten antropologisk stil. Han beskriver seg rundt i byen like mye for selv å forstå som for å opplyse leseren, får man inntrykk av.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse