Annonse
00:00 - 05. juli 2019

Momskutt i grevens tid

Momsfritaket på e-bøker trådte i kraft denne uken. Var det for sent?

Annonse

Er det én sak som må sies å ha samlet den norske bokbransjen og flere norske forfattere, har det vært fortvilelsen over momsen på e-bøker. Hvorfor var papirbøker unntatt moms, mens e-bøker og tidsskrifter kostet 25 prosent mer i merverdiavgift? I mai kunne kulturminister Trine Skei Grande komme med nyheten om at bransjens felles fiende var overvunnet. Momsfritaket på digitale bøker trådte i kraft denne uken.

Lytte, ikke lese. Momsfritaket vil også gjelde strømming av bøker. Nyheten kom i grevens tid for Storytel AS – den største strømmetjenesten av bøker i Norge, med over 100 000 abonnementer. Rett før nyheten kom møtte de kritikk fra Forfatterforeningen som ønsket å unngå at forfatterne havnet i «Spotify-fellen» – hvor musikere får noen øre for hver avspilt låt. Fritaket var derfor en mulighet for Storytel til å møte kritikken: De har satt ned prisen på strømmetjenesten tilsvarende cirka halvparten av momsfritaket. Den andre halvdelen kommer rettshaverne til gode, ifølge daglig leder Håkon Havik.

– Det er et krevende bokmarked, og mange aktører er ikke fornøyde med inntekten per strømmede bok. Samtidig opplever vi at kundene sammenligner oss med Spotify og Netflix, som vi ikke er i stand til å konkurrere med på pris. Vi er en norsk tjeneste som forholder oss til norsk pris- og kostnadsnivå, og det er svært krevende å både komme kundene og forfatterne i møte. Derfor er vi forferdelig glade for endringene, sier Havik.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse