00:00 - 19. juli 2019

Liv og verk

Jasons figurer er vidåpne for verden, med all den smerte og forutsigbarhet det medfører.

Bra, men ikke best: Jasons Å, Josephine! er et sterkt tilskudd til en av de viktigste bibliografiene i nordiske tegneserier. Illustrasjon: Jason / MAGIKON FORLAG

Reiseskildringen På veien til Santiago (2016) innvarslet en ny epoke i kunstnerskapet til tegneserieskaperen John Arne Sæterøy, alias Jason. Boken var hans mest transparent selvbiografiske til da, og beretningen om den 800 kilometer lange pilgrimsvandringen i Spania representerte en utvidelse av hans kunstneriske komfortsone. De viktigste kvalitetene var likevel de samme som i alle hans andre arbeider: Den rene streken, den korthugde fortellerrytmen, den lakoniske humoren, den stillferdig desperate jakten på mellommenneskelig kontakt i en ensom og tarvelig verden.

I hans nye bok Å, Josephine! står nok en selvbiografisk skildring av en gåtur (denne gang fra The Wicklow Way i Irland) side om side med en kunstferdig utbrodert Wikipedia-biografi om Leonard Cohen, en vemodig gangsterfortelling om farskap og forræderi, og en tragisk kjærlighetshistorie mellom Napoleon Bonaparte og Josephine Baker. Det finnes små detaljer – et navn her, et motiv der – som antyder et finmasket bindevev mellom novellene, men først og fremst understreker boken at Jason er Jason, uavhengig av tematikk og sjanger.

Jevnt og trutt. At Å, Josephine! med en viss presisjon kan beskrives som mer av det samme er altså ikke så mye av en kompliment eller en innvending , som en konstatering av at solen stod opp i dag også. Jason tilhører en tegneserietradisjon der de kunstneriske ambisjonene handler mindre om å skape enkeltstående mesterverk enn om å etterlate seg et livsverk av jevn og høy kvalitet. Forutsigbarheten og uforanderligheten er ikke svakheter eller begrensninger, de er selve nøkkelen til kunstnerskapets appell. Når jeg setter meg ned med en ny Jason-bok tenker jeg ofte på hvordan det ville være å anmelde Hergé, Tintin-album for Tintin-album. Hva skulle man si om Det hemmelige våpenet som man ikke allerede hadde sagt om Det knuste øret?

Annonse