Annonse
00:00 - 05. juli 2019

Lagelig til for hugg

90 år etter at den ble utgitt første gang er Svartfugl rystende lesning om gud, mennesket, rettsstat og barbari.

Fra virkeligheten: Flere av Gunnar Gunnarssons verk tar utgangspunkt i historiske hendelser fra Island, og Svartfugl er en opprivende beretning om en rettssak fra 1802 fortalt gjennom synsvinkelen til en ung kapellan. Foto: Jouan / RIUS / Gamma-Rapho / Getty Images
Annonse

Et oljemaleri fra 2012 av den islandske kunstneren og forfatteren Hallgrímur Helgason viser en smilende Halldór Laxness, rett etter at han har mottatt Nobelprisen i litteratur. Maleriet er en parodi på et fotografi der Laxness sitter omgitt av svenske studiner i gallakjoler: Studinenes hoder er byttet ut med de misfornøyde ansiktene til Laxness’ islandske forfatterkolleger, deriblant Þórbergur Þórðarson og Gunnar Gunnarsson. Sistnevnte forfatter var nominert til nobelprisen en rekke ganger, og skal ha vært blant favorittene i 1955, da Laxness vant.

Gunnarsson, som levde fra 1889-1975, ble ikke glemt etter at han «tapte» Nobelprisen, men prisen gjorde Laxness til kongen av islandsk 1900-tallslitteratur. Det er denne påståtte bitterheten maleren Helgason har fanget med sitt maleri.

Heimstaddiktning. Selv om Gunnarsson slo gjennom og bygget opp sin karriere i Danmark, hvor han bodde store deler av sitt liv, ble han alltid regnet som en islandsk forfatter. Handlingen i bøkene hans er satt til Island, og flere av verkene hans tar utgangspunkt i historiske hendelser derfra.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse