Annonse
08:49 - 26. juli 2019

Krigen sett fra Groznyj

– En revolusjon kjennetegnes av at ubetydelige ting kan ødelegge alt, sier den tsjetsjenske forfatteren Musa Mutaev.

By i ruiner: I sin nye roman skildrer forfatteren Musa Mutaev tsjetsjenernes kamp for selvstendighet. Bildet er fra Groznyj, januar 1995. Foto: Laurent van der Stockt / Gamma-Rapho / Getty Images
Annonse

– Jeg tror ikke det finnes forfattere i dagens Tsjetsjenia som tør å skrive om de russisk-tsjetsjenske krigene. Så langt har i hvert fall ingen av dem skrevet om dette temaet. Kanskje forfatterne er redde for landets myndigheter? Jeg tolker dette som fravær av ytringsfrihet, sier Musa Mutaev.

Han har bodd i eksil i Norge siden 2004 og er aktuell med romanen Karpinskihøyden, som skildrer det tsjetsjenske folks opprør mot Moskva-kommunistene i 1991 og den påfølgende kampen for selvstendighet, som ledet til de to tsjetsjensk-russiske krigene (1994-1996 og 1999-2000). Historien kretser rundt opprørslederen Bulat Dzjajrakajev, en ung snekker som blir livvakt for den nyvalgte presidenten Dzjokhar Dudajev.

– Han var en ung og modig mann som ønsket et sterkt og selvstendig land, sier Mutaev om hovedkarakteren sin, som er basert på en faktisk person.

Annonse