Annonse
08:49 - 26. juli 2019

Krigen sett fra Groznyj

– En revolusjon kjennetegnes av at ubetydelige ting kan ødelegge alt, sier den tsjetsjenske forfatteren Musa Mutaev.

By i ruiner: I sin nye roman skildrer forfatteren Musa Mutaev tsjetsjenernes kamp for selvstendighet. Bildet er fra Groznyj, januar 1995. Foto: Laurent van der Stockt / Gamma-Rapho / Getty Images
Annonse

– Jeg tror ikke det finnes forfattere i dagens Tsjetsjenia som tør å skrive om de russisk-tsjetsjenske krigene. Så langt har i hvert fall ingen av dem skrevet om dette temaet. Kanskje forfatterne er redde for landets myndigheter? Jeg tolker dette som fravær av ytringsfrihet, sier Musa Mutaev.

Han har bodd i eksil i Norge siden 2004 og er aktuell med romanen Karpinskihøyden, som skildrer det tsjetsjenske folks opprør mot Moskva-kommunistene i 1991 og den påfølgende kampen for selvstendighet, som ledet til de to tsjetsjensk-russiske krigene (1994-1996 og 1999-2000). Historien kretser rundt opprørslederen Bulat Dzjajrakajev, en ung snekker som blir livvakt for den nyvalgte presidenten Dzjokhar Dudajev.

– Han var en ung og modig mann som ønsket et sterkt og selvstendig land, sier Mutaev om hovedkarakteren sin, som er basert på en faktisk person.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse