00:00 - 26. juli 2019

Boris, med egne ord

Boris Johnson flyter på sjarmen, i bøkene som i livet.

Ny statsminister: De som nå har stemt på Boris Johnson, tror åpenbart at han har Churchill-faktoren. Illustrasjon: Christian Belgaux. Kildefoto: Ben Pruchnie / Getty Images

De siste månedenes interne valgkamp i det konservative partiet har vært preget av en innbitt tro på at alt vil løse seg bare en sterk mann overtar etter Theresa May, en som kan sette hardt mot hardt i Brussel. Og om det ikke løser seg, vil prøvelsene på ett eller annet vis styrke den nasjonale karakteren. Det har vært veldig mye snakk om andre verdenskrig.

I forkant av den forrige kampen for å bli Tory-leder ga Boris Johnson klar beskjed om hvem han selv helst ville bli sammenlignet med: Han skrev en bok om Winston Churchill (1874–1965), som var statsminister sist britene var i en eksistensiell krise.

I forordet geiper han til nymotens historikere, som hevder at systemer, strukturer og økonomiske krefter former historien. Churchill beviser at historien tvert imot skrives av Store Menn, fastslår Johnson. Det ville vel nesten være frekt å påpeke at det nettopp er strukturene, systemene og de økonomiske kreftene i Storbritannia som gjør at de høyeste stillingene så ofte går til en passe jovial, passe begavet og passe ambisiøs overklassegutt, utdannet ved Eton og Oxford. Altså en mann som Boris Johnson.

Annonse