Annonse
00:00 - 26. juli 2019

All verdens voksenpoeng

Med komisk patos skriver Marie Aubert om å leve voksenlivet uten at selvrealiseringens klimaks inntreffer. 

Frykter barnløs fremtid: Hovedpersonen Ida (40) i Voksne mennesker, bestemmer seg for å hente ut egg for nedfrysning. Boken er et sviende tidsriktig psykologisk portrett av voksende desperasjon i møte med biologiske realiteter. Foto: Rigmor Dehl Delphin / Oslo Museum
Annonse

Sara i Første mosebok blir mor sent i livet. Det skjer da Gud viser seg for hennes mann Abraham og forteller at han vil velsigne paret med en sønn. Abraham reagerer på Guds budskap med latter. «Kan Sara føde, hun som er nitti år gammel?». Det kan hun. Isak blir født, og ender som en av de store patriarkene i Det gamle testamentet.

Det er fint når høyere makter ordner opp. I dag har vitenskapen erstattet det religiøse mirakelet. Befruktningsteknologi er mer forutsigbart enn bønn. For den som har penger nok til å benytte seg av mulighetene, er det tilsynelatende bare å slå seg løs, slik hovedpersonen i Marie Auberts Voksne mennesker gjør.

Knivsegg. Ida er 40 år da hun bestemmer seg for å starte prosessen med å hente ut egg for nedfrysing. Den svenske gynekologen får det til å høres så lett ut. Han synes det er «jättejättetrevligt» at Ida tenker på fremtiden. «Så kommer du kanskje hit med din neste pojkvän om et par år, og så kan dere bruke [eggene] når du er førtito eller førtitre.»

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse