00:00 - 14. juni 2019

Smertepunkter

Det er samtidsnære emner debutant Hanna Stoltenberg stikker nåler i.

Tett på: Debutant Hanna Stoltenberg gir et skarpt, usentimentalt riss av en relativt vanlig norsk familie, i dag. Foto: Julie Pike / Gyldendal Norsk Forlag

To voksne kvinner drar på mor-datter-tur til London. De spiser på restaurant, går på shopping og på et foredrag om yoga. Datteren treffer tidligere studievenner. Alene, på vei til hotellet nattetid blir mor passet opp av en fremmed mann.

Denne London-turen fyller nesten halvparten av teksten i Hanna Stoltenbergs debutroman Nada. Sett utenfra et opplegg for en polert og gjennomsnittlig udramatisk roman. Men Nada er hverken gjennomsnittlig eller polert. Tvert imot er den en nokså brysk katalog over smertepunkter; i familien, i mor-datter-forholdet og i vår samtid.

Fraktalfamilien. Karin (53) har ikke sett mye til datteren Helene (30+) etter at hun ble voksen, giftet seg og fikk to barn. Karin og Helenes far skilte seg da datteren var liten. Helene vokste opp hos begge. Faren er gift på nytt. Karin, som har synsvinkelen i boken, lever alene, men har i årevis truffet menn hun finner på datingsider. Plutselig ringer Helene og vil treffe Karin. Det er såpass alarmerende at Karin øyeblikkelig går fra datingpartneren og møter henne. Helene vil snakke om ektemannens utroskap.

Annonse