00:00 - 14. juni 2019

Klassekampen kan bli saksøkt, skriver Bernhard Ellefsen.

Klassekampen kan bli saksøkt, skriver Bernhard Ellefsen.

Bak boken To søstre: Åsne Seierstad sammen med søstrenes far, Sadiq Juma. Foto: Tor Stenersen/Aftenposten/NTB scanpix

På forsiden av Aftenpostens utgave 4. juni kunne vi lese følgende: «To søstre fra Bærum funnet». For mer enn to hundre tusen norske lesere er disse kvinnene kjent som «Leila» og «Ayan» fra Åsne Seierstads bok To søstre (2016). Boken behandler spørsmålet om hvordan to velfungerende og svært intelligente norsk-somaliske tenåringsjenter på relativt kort tid kunne bli så radikalisert at de bestemte seg for å forlate sine norske liv for å slutte seg til IS-kalifatet i Syria.

Seierstad skrev boken på direkte oppfordring fra jentenes far. Den lener seg på omfattende intervjuer av deres familie og omgangskrets, undersøkende arbeid i miljøene som radikaliserte dem, og sist, men ikke minst, chatlogger og e-poster mellom søstrene og familien, særlig en av brødrene. Kildearbeidet, samt begrunnelsen for det, er klart og opplysende diskutert i bokens etterord.

To dager etter Aftenpostens oppslag, ble Klassekampens lesere møtt av en forvirrende overskrift på kultursidene: «Kan bli saksøkt for bok». Klassekampen har nemlig ringt juristene Per Danielsen og Carl Bore og spurt dem om de to søstrene kan tenkes å ha grunnlag for søksmål mot Seierstad for brudd på privatlivets fred. Førstnevnte jurist opplyser redelig nok at han ikke har lest boken, men forbeholdet er raskt glemt. Danielsen er blant Norges mest radikale i akkurat dette spørsmålet, det finnes vel knapt noen «allmenn interesse» som har fått ham til å vike. Danielsen hevder skråsikkert at «Seierstad gjentar den samme feilen» som i Bokhandleren i Kabul (2002). Men fremdeles har han ikke lest boken, altså.

Annonse