00:00 - 14. juni 2019

Kaster nytt lys over «den norske fiaskoen»

Krigen på Sri Lanka skyldes ikke konflikter mellom de etniske gruppene, men interne konflikter i gruppene, mener sosialantropolog.

På lekeplassen: Borgerkrigen på Sri Lanka startet i 1983. Bildet er fra Jaffna på Sri Lanka, der det ved krigens begynnelse bodde også bodde singalesere og muslimer. Nå er det stort sett tamiler som bor der. Foto: Robert Nickelsberg / Getty Images

For noen år siden fant arkeologer på Sri Lanka noen gamle tamilske inskripsjoner. De kunne dateres til før Buddha ifølge srilankisk tradisjon gikk inn i Nirvana i 544 fvt. Funnene ble umiddelbart gravd ned igjen. Personen som offentliggjorde informasjon om funnene, ble fjernet fra sin stilling og plassert i en uviktig posisjon et annet sted i landet.

– Arkeologi på Sri Lanka er en interessant disiplin, sier sosialantropolog Øivind Fuglerud, som har en rekke lange opphold på øystaten bak seg. Hans nye bok, 

Krig og fred på Sri LankaFølger av en norsk fiasko, skildrer bakgrunnen til den over 30 år lange borgerkrigen mellom tamiler og buddhistiske singalesere på den asiatiske øystaten, samt hvilke følger den mislykkede norskledede fredsprosessen fikk.

Annonse