00:00 - 07. juni 2019

Hvor skal Vigdis Hjorth?

Litteraturen var det mest interessante da feiringen av Vigdis Hjorths 60-årsdag tyvstartet denne uken.

Vigdis Hjorth: 60 år! Snart. Foto: Ellen Lande Gossner

Vigdis Hjorth fyller 60 år først 19. juli, men feiringen tyvstartet mandag denne uken med lanseringen av festskriftet Fem kvinner, tre menn og en datter skriver om Vigdis Hjorth. En halvtime før arrangementet startet, var det allerede en lang kø utenfor lokalene til Hjorths forlag Cappelen Damm i Akersgata i Oslo. Bidragsyterne til festskriftet hadde – i tillegg til det de ellers måtte ha på hjertet – blitt bedt av forfatteren om å svare på spørsmålet: «Tror dere, som har lest Vigdis Hjorths forfatterskap, at kjærlighet igjen er mulig for forfatteren selv?»

Akkurat dette spørsmålet ble hverken Hjorth selv eller publikum så mye klokere på under arrangementet, for av bidragsyterne som opptrådte på scenen – deriblant musikeren Kari Bremnes, litteraturforskeren Irene Engelstad og datteren Line Norman Hjorth – var det bare forfatteren Agnes Ravatn som gjorde et skikkelig forsøk på å besvare det. Hun tok utgangspunkt i at Hjorth har skaffet seg en tømmerkoie, som må varmes opp med ved:

– Her er mitt forslag: Om Vigdis Hjorth skal varme opp hytta si med egen ved, trenger hun: motorsag, vernesko og vernebukser, helst en sag av merket Stihl, og det får hun på Felleskjøpet. Det er her du vil finne en mann å gå inn i alderdommen sammen med. En mannlig Felleskjøpet-ekspeditør du vil respektere, og som vil respektere deg tilbake fordi dere driver med ulike ting. En nevenyttig og lun enkemann, som kanskje til og med har et lite mobilt sagbruk som får plass bak koia di, sa Ravatn, og la til:

Annonse