00:00 - 28. juni 2019

Bukse med god passform

Kristin Fridtuns bok om metaforer i norsk språkdebatt er ingen standard Dressmann-bukse, men en glitrende og fargerik bukse med underfundige sømdetaljer.

Mål og metaforer: Språket er ei bukse. Om biletbruken i norsk språkdebatt er nesten like mye en bok om språkdebatt som om bildebruk. Illustrasjon hentet fra Nasjonalbiblioteket.

Hvilken væske har preget språkdebatten i Norge? Blod? Svette og tårer? Nei, det er ferskvannet. Bygdemålene er kildevann, ord fra målførene er en rislende fjellbekk, landsmålet har strømmet ned fra fjellene. Og i våre dager er bokmålet et overrislingsanlegg som (ut)vanner dialekter.

Kristin Fridtun har skrevet en bok om metaforer i norsk språkdebatt. Høres det sært ut? Språket er ei bukse er en sær bok. Sær og god. Ingen standard Dressmann-bukse, men en glitrende og fargerik bukse med original design og underfundige sømdetaljer.

Boken har undertittelen Om biletbruken i norsk språkdebatt, og det er mulig den burde ha vært Biletbruk og norsk språkdebatt. For dette er nesten like mye en bok om språkdebatt som om bildebruk. Men Fridtuns vinkling er ny og frisk som en fjellbekk.

Annonse