00:00 - 07. juni 2019

2000 år med metoo

Ebba Witt-Brattström har gitt vitnesbyrdene fra metoo-bevegelsen en århundrelang litterær forhistorie. Og gravd frem en tradisjon av mannlige forfattere som ikke hater kvinner.

Feil hensyn: -Vi snakker ikke om seksuelle overgrep fordi menn som ikke voldtar, majoriteten av menn, blir såret, sier litteraturforsker Ebba Witt-Brattström, som nylig ga ut boken Historiens metoo-vrål. Foto: Peter Frennesson / Sydsvenskan / Tt / NTB Scanpix

«Som gammel feminist tror man jo at man har peiling på hvor utbredt kvinneundertrykkelsen er», sier Ebba Witt-Brattström.

Hun er professor i litteraturvitenskap, forfatter og en av Sveriges fremste eksperter på kvinnelitteratur. Likevel lot hun seg sjokkere da metoo-vitnesbyrdene om seksuell trakassering og overgrep begynte å velte inn i offentligheten høsten 2017. Samtidig begynte det også å dukke opp andre sitater og utsagn i hodet til Witt-Brattström:

– Jeg innså at det var mange scener fra litteraturhistorien som jeg hadde lest, men ikke forstått rekkevidden av. Og at det var verk jeg hadde feiltolket fordi jeg ikke hadde sett at det var dette det handlet om, eller at det var et tyngdepunkt.

Annonse