Annonse
00:00 - 10. mai 2019

Trær som faller

Det å være i Odd W. Suréns litterære univers kan fortone seg som å bla gjennom en samling Roar Hagen-illustrerte kommentarer fra VG.

Nesten hel ved: «Enkelte vil kanskje le seg skakke av Suréns helsprø verden», skriver Vilde Sagstad Imeland.  Avbildet er et tre helt i begynnelsen av et fall. Foto: Alfred Eisenstaedt / The Life Picture Collection / Getty Images
Annonse

«Dikteren», den første novellen i Hvis vi lever neste år, gjør meg optimistisk overfor de resterende 200 sidene av Odd W. Suréns novellesamling. Den handler om en eldre mann som går rundt i skogen der han bor og hugger ved. Han tenker på naboene, og planlegger alderdommen. « … ikke sag ned det som står tett ved huset nå, la det vokse, enn så lenge er du sprek nok til å finne rogn og bjørk, helst rogn, et godt stykke fra huset».

Det er energi, men også ro ved måten teksten utfolder jeg-personens nevroser og usikkerhet på. Dikteren frykter at livet hans går mot slutten, men i stedet for å gå til legen og få sjekket sine diffuse sykdomstegn, spionerer han heller på sin kvinnelige legenabo som soler seg toppløs i hagen. Etter hvert endrer også hugstplanene seg fra å handle om vedforsyning til å dreie seg om å skape bedre utsikt til legenaboens halvnakne kropp.

Ekstern humor. Odd Surén er litteraturkritiker i Dag og Tid, forfatter av åtte novellesamlinger og like mange romaner. Han er også humorist, ifølge forlaget. Hans seneste roman Krem med hint av kuruke handler om forlagsmannen Kjell Idar som får oppfylt drømmen om å vinne i lotto. Forviklinger oppstår selvsagt, og i Hvis vi lever neste år finner man igjen den samme humoristiske tonen, samt flere skikkelser som minner om karakterer fra romanen.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse