00:00 - 31. mai 2019

Stockholmsyndromet

To av Sveriges fremste forfattere har et tydelig budskap til Kulturprofilens ofre: Ti og tål.

I Kulturprofilens vold: Katarina Frostenson (t.v.) og Horace Engdahl (i midten) har skrevet hver sin bok om skandalen i Svenska Akademien. Her ses de sammen med akademikollegene Per Wästberg og Kristina Lugn. Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB Scanpix

«Når regningen kommer for årtuseners kvinneundertrykkelse, betales den av en mann som er snillere enn de fleste av deres kjønn har vært i menneskehetens kjente historie.» I løpet av mai har to av menneskene som står «Kulturprofilen» Jean-Claude Arnault nærmest, kommet med hver sin bok. Ektefellen Katarina Frostenson og bestevennen Horace Engdahl, som begge har lang fartstid som medlemmer i Svenska Akademien, forteller på hver sin måte om tiden etter at atten kvinner i november 2017 anklaget Arnault for tiår med overgrep og trakassering.

Selv om anklagene har materialisert seg i en voldtektsdom, er de begge urokkelige i sin støtte og kjærlighet til franskmannen som drev den velrenommerte kulturscenen Forum i Stockholm og som omtalte seg selv som Akademiens nittende medlem.

Elegi for sjåvinismen. Ordene om regningen og den snille mannen som har endt opp med å betale, tilhører Horace Engdahl. Det eneste ukarakteristiske ved dem er at han innrømmer at noe slikt som kvinneundertrykkelse faktisk har funnet sted i historien. Gjennom 1980- og 90-tallet var Engdahl Sveriges betydeligste litterat og kritiker. Med en uovertruffen formuleringsevne (som Karl Ove Knausgård mener var så sterk at det var meningsløst å kalle ham et «forbilde», nivået var simpelthen for høyt) og dyp dannelse, ble Engdahl ikke bare sin litterære generasjons fremste fortolker, han ble også dens fremste representant. En rolle vanligvis forbeholdt forfatterne.

Annonse