00:00 - 24. mai 2019

Slik forgår verdens herlighet

kortkritikk

Stefan Zweig

Sjakknovelle og andre tekstar

Oversatt av Øystein Vidnes

230 sider

Skald 2019

Østerrikeren, jøden og paneuropeeren Stefan Zweig levde gjennom første verdenskrig, den store økonomiske depresjonen og nazismens fremvekst, men holdt fast på det litterære språket fra tiden før de mest omstyrtende tiårene i Europas moderne historie – helt til han begikk selvmord i 1942.

De tette, suggererende novellene i dette utvalget, beveger seg på overflaten av den borgerlige kulturen Zweig kjente så godt, og som han sørget over undergangen til i det kjente memoarverket Verden av i går (1942). Det er et univers av gester, mimikk og talemåter, av riter og dannelse som Zweig til det siste håpet skulle holde barbariet på avstand.

I tillegg til den kjente «Sjakknovelle» kan man blant annet lese fortellingen om en kunsthandler som besøker en samler av kostbare trykk. Samleren har imidlertid blitt blind på sine eldre dager, og familien har i hemmelighet solgt hele samlingen for å sette mat på bordet. Passepartoutene er tomme, men det hindrer ikke familien og kunsthandleren i lovprise de ikke-eksisterende trykkene – innenfor tidens alle regler for gjeldende omgangsformer.

En annen novelle handler om hvordan fortelleren studerer en lommetyv i arbeid, og fryder seg over det kriminelle håndverket. For lesere nesten 90 år senere er det imidlertid ikke fisken (lommetyven) som fremstår som Zweigs egentlige interesseområde, men vannet den svømmer i: folkelivet på Paris’ gater, trafikken som rumler forbi, vinden som bringer med seg en duft av kastanjeblomster.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse