10:23 - 07. mai 2019

Ny leder, mye å ta tak i

Forfatterforbundet valgte seg en ny leder denne helgen. Og endret et omdiskutert punkt om vederlagspenger.

Tar over etter Jan Ove Ekeberg: Eystein Hanssen er valgt som leder av Forfatterforbundet for to år. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix

Opptakten til helgens landsmøte i Forfatterforbundet, den halvannet år gamle utfordrerorganisasjonen til Den norske Forfatterforening, var preget av uenighet innad i styret. Avtroppende leder Jan Ove Ekeberg gikk ut av styret på grunn av det han oppfattet som en personkonflikt med nestlederen. Han kom også med sterk kritikk av et av forslagene i handlingsplanen for 2019, der det sto at Forfatterforbundet «vil (…) jobbe for at en større del av bibliotekvederlaget går til forfatteren som har opphavsretten».

– Jeg var ikke med å stifte Forfatterforbundet for å ødelegge de rause, gode kollektive ordningene vi har for fordeling av stipendmidler i Norge. Jeg har ikke brukt mesteparten av min tid i halvannet år for å sikre at bestselgende forfattere skal få enda mer, uttalte Ekeberg til Morgenbladet.

Bibliotekvederlaget er en årlig godtgjørelse fra staten til forfatterne, for at bøkene deres lånes ut på bibliotekene. Pengene går til skribentorganisasjonene, som igjen bruker dem på stipender forfatterne kan søke på. Forslaget i handlingsplanen ville altså vært et brudd med dagens ordning.

Annonse