00:00 - 24. mai 2019

Ninja for Norge

Hvorfor Treholt opprettholder sin velsignelse til fortellingen om ham selv som ninja?

kortkritikk

Aleksander Kirkwood Brown og John S. Jamtli

Norges Ninjakommandør

92 sider

Cappelen Damm 2019

Ninjamytologien som har vokst frem rundt Arne Treholt er en av de mer kuriøse fotnotene i norsk spionhistorie. Det startet med boken Ninjateknikk II - Usynlighet i strid 1978 , som ga seg ut for å være et opptrykk av en instruksjonsmanual forfattet av Treholt, men som i realiteten var skrevet av Thomas Cappelen Malling i 2004. I 2010 utvidet Malling sin alternative virkelighet i spillefilmen Kommandør Treholt & ninjatroppen, og det er denne Aleksander Kirkwood Brown og John Jamtli bygger videre på i sin nye bok.

Norges ninjakommandør presenteres som en restaurert samling av fire tegneseriehefter utgitt i 1987, nylig gjenoppdaget i Nasjonalbibliotekets arkiver. Vi har altså nok en gang å gjøre med fiksjon pakket inn i fiksjon, og en pastisj som ikke er presis nok til å overbevise noen om at det er en faktisk faksimile de har i hendene, men besnærende nok til å skape en interessant ramme rundt de 92 sidene med utstudert sjangertro actionunderholdning.

For selv om Brown kverner på med troper og virkemidler som er like effektive som de er generiske, og Jamtli leverer slående oppslag og finurlige annonser for fiktive spin off-produkter, er det som utspiller seg på sidene mindre engasjerende enn spørsmålet om hvorfor Treholt opprettholder sin velsignelse til dette prosjektet. Er det et uttrykk for selvironi? Resignasjon? Eller bunner det i et ønske om å ta kontroll over sitt ettermæle – ikke ved å skrive om historien, men ved å plassere en annen, mer underholdende og franchisevennlig fortelling ved siden av den?

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 20 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse