00:00 - 31. mai 2019

Mer enn et nødvendig onde?

Børsens rolle i maktforskyvningen i næringslivet gjør denne boken til interessant lesning.

Jappetid, børskrakk og data: «Data-alderen har nådd Oslo Børs. Kjøp og salg av aksjer foregår nå via datamaskiner», forklarte NTB i 1988. Foto: Morten Holm / NTB Scanpix 

Mange vil nok se for seg Oslo Børs’ moderne historie som en linje fra den usmakelige spekulasjonen i skipsaksjer under første verdenskrig via hvalfangstselskapenes vanvittige utbyttepolitikk i de harde tredveårene til jappetiden på 1980-tallet. Det endte med børskrakk i 1987.

Like nærværende som børsen er i de skandalepregede kapitlene i norsk økonomisk historie, er den fraværende i de heroiske: I utbyggingen av fossekraften, før og til dels under første verdenskrig. I etableringen av konsumvareindustrien, med kjøleskap, elektriske komfyrer og møbler for hjemmemarkedet i mellomkrigstiden. I gjenreisingen og industrialiseringen etter krigen. Og endelig i utbyggingen av petroleumsvirksomheten på kontinentalsokkelen.

Mye for pengene. Denne forståelsen av børsens rolle i norsk økonomisk historie er slett ikke et resultat av bolsjevikpropaganda. Kristenfolkets motstand mot rikdom som ikke er resultat av ansiktets svette, henter for eksempel næring fra tempelrenseren Jesus som veltet pengevekslernes bord. Børsens ekteskap med katedralen, med forlagsdirektør Harald Grieg som vigslende prest, har heller ikke tjent børsens ry i det lange løp.

Annonse