Annonse
00:00 - 24. mai 2019

Magefølelsen

Karen Havelin tar for seg den vedvarende smerten som noe annet og mer dramaturgisk utfordrende enn forbigående sykdom.

Annonse

Sykdomsforløpet har en iboende dramaturgi. Det har en begynnelse og en midtdel, før det ender, i tilfriskning eller død. Med kroniske lidelser er det mer uklart. Fortellingen er vanskelig å få øye på. Litterært, så vel som i livet, kan det by på utfordringer.

Karen Havelins debutroman Les pakningsvedlegget nøye tar for seg nettopp den vedvarende smerten som noe annet og mer dramaturgisk utfordrende enn forbigående og akutt sykdom. Handlingen i den essayistiske jeg-romanen strekker seg over flere tiår. Leseren trekkes gradvis inn en langtrukken tragedie der smerten er antagonist.

Kvinnesak. De siste årene har flere stemmer bidratt til å gjøre endometriose til en mindre ukjent kvinnesykdom. I essayet The Sickest Girl (2015) forteller serieskaper Lena Dunham om hvordan hun har avlyst turneer og oppdrag på grunn av store smerter. For to år siden valgte hun å fjerne livmoren, 31 år gammel. Den sterke britiske forfatteren Hilary Mantel, som er svært hardt rammet, har skrevet forord til en bok om sykdommen.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse