00:00 - 10. mai 2019

Kan risikere å bli irrelevante

Den norske forlagsbransjen samles for å diskutere mangfold. Forfatter og dramatiker Camara Lundestad Joof sier det er forlagene, ikke innvandrerungdom, som taper på en kritthvit bokbransje. 

En kritthvit bransje: Mads Nygaard, konserndirektør i Aschehoug, og Kari Marstein, sjefredaktør for norsk skjønnlitteratur i Gyldendal, mener begge det er viktig å satse på mangfold. Hvordan, er en annen sak.

«I Storbritannia står vi midt oppi en kulturell krise. Færre unge mennesker velger kreative fag på skolen, regjeringen investerer ikke i kunst- og kulturbransjen, skolene har ingen penger til å kjøpe inn bøker og bibliotekene legges ned. Og den kreative industrien består fremdeles av folk som ser ut som meg – det vil si, hvite, privilegerte mennesker fra middelklassen.» 

Siena Parker er sjef for «kreativt ansvar» ved et av de største bokforlagene i verden, Penguin Random House. Denne uken var hun i Oslo for å inspirere norske forlag under seminaret Hvilket mangfold for bokbransjen?, arrangert av Den norske forleggerforeningen.

For det står heller ikke særlig bra til i Norge. I en opptelling Morgenbladet gjorde i fjor, kom det frem at blant 601 forlagsansatte hadde seks av dem navn som ikke har vært vanlig i Norge eller vestlige land i generasjoner. Én prosent mangfold, rett og slett.

Annonse