00:00 - 16. mai 2019

– Ikke bare gamle menn som har ansvar for å forstå sin egen makt

Olaug Nilssens satiriske drama om kulturmenn og forlagsfolk retter noen ganske skarpe stikk mot virkelighetslitteraturen.

Åpne kort: Olaug Nilssen vant Brageprisen i 2017 for romanen Tung Tids Tale, som handler om forfatterens hverdag som mor til en autistisk gutt. – Den problematiske utleveringen i min bok er den som rammer sønnen min, og den kommer jeg ikke unna: Jeg har utlevert ham, sier hun. Foto: Silje Katrine Robinson

Når en forfatter av virkelighetslitteratur skriver en satire om virkelighetslitteraturdebatten, som baserer seg på virkelige hendelser og virkelige mennesker i bokbransjen, kommer hun nødvendigvis borti noen etiske problemstillinger.

– Spørsmålet blir jo: Hva hvis noen tror det handler om dem?

Det er Olaug Nilssen som spør og hun høres faktisk en smule bekymret ut. I 2017 vant hun Brageprisen for Tung Tids Tale, en roman som skildrer forfatterens hverdag som mor til en autistisk gutt, og den gjenstridige kampen for å skaffe til veie hjelpen han og familien trenger. Boken ga «virkelighetslitteraturen en dytt i politisk retning,» mente Aftenposten.

Annonse