Annonse
00:00 - 16. mai 2019

– Ikke bare gamle menn som har ansvar for å forstå sin egen makt

Olaug Nilssens satiriske drama om kulturmenn og forlagsfolk retter noen ganske skarpe stikk mot virkelighetslitteraturen.

Åpne kort: Olaug Nilssen vant Brageprisen i 2017 for romanen Tung Tids Tale, som handler om forfatterens hverdag som mor til en autistisk gutt. – Den problematiske utleveringen i min bok er den som rammer sønnen min, og den kommer jeg ikke unna: Jeg har utlevert ham, sier hun. Foto: Silje Katrine Robinson
Annonse

Når en forfatter av virkelighetslitteratur skriver en satire om virkelighetslitteraturdebatten, som baserer seg på virkelige hendelser og virkelige mennesker i bokbransjen, kommer hun nødvendigvis borti noen etiske problemstillinger.

– Spørsmålet blir jo: Hva hvis noen tror det handler om dem?

Det er Olaug Nilssen som spør og hun høres faktisk en smule bekymret ut. I 2017 vant hun Brageprisen for Tung Tids Tale, en roman som skildrer forfatterens hverdag som mor til en autistisk gutt, og den gjenstridige kampen for å skaffe til veie hjelpen han og familien trenger. Boken ga «virkelighetslitteraturen en dytt i politisk retning,» mente Aftenposten.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Beskrivelser av smerte tar mye plass, og flere av dem er treffende.
En annen novelle handler om hvordan fortelleren studerer en lommetyv i arbeid, og fryder seg over det kriminelle håndverket.
Norges ninjakommandør presenteres som en restaurert samling av fire tegneseriehefter utgitt i 1987, nylig gjenoppdaget i Nasjonalbibliotekets arkiver.
Solveig-koblingen er ikke påtrengende. Derimot åpner teksten på usedvanlig blekt vis.