Annonse
00:00 - 31. mai 2019

I uoppmerksomhetens tidsalder

Kunsten kan utfordre de digitale oppmerksomhetsslukene. Men kan troen på den også tilsløre teknologiens politiske motsetninger?

Selvknips: Bildet er fra Masada i Israel, november 2017. Arkivfoto: Christian Belgaux
Annonse

En av karakterene vi følger gjennom svenske Lars Jakobsons roman Vännerna (2010), Anncha, jobber som en slags levende reklameplakat. Hun reiser rundt iført dyre klær, sminke og lignende, oppholder seg på kafeer – hennes jobb er kort og godt å bli sett. Ni år etter at romanen utkom, kan hun oppfattes som en ganske vanlig påvirker. I dag sjokkerer det knapt når boligbransjen inviterer berømte instagrammere til å flytte inn i nye leiligheter og dele private bilder mot gratis leie. Eller når et firma designer en penthouseleilighet på Manhattan som leies ut til instagrammere som ikke selv bor i like billedskjønne omgivelser, for en månedsleie på 130 000 norske kroner.

Vanlige norske forbrukere er jo selv mikropåvirkere, som uten å tenke over det beveger verdensøkonomien med likes og tastetrykk. «De fleste vet at dersom en nettjeneste er gratis, er det du som er produktet», skriver komponist og forfatter Eivind Buene i sin nye essaysamling om teknologi, kunst og oppmerksomhet, Nye privilegier. Som internettbrukere er vi blitt vant til at forholdet mellom konsum, klikk og konsekvens er aktivt tilslørt. Men reflekterer vi nok over hvordan bruken av smartteknologi påvirker oss, ikke bare våre dagligliv? Det er blant spørsmålene Buene – i likhet med et betydelig antall andre av samtidens essayister og kulturkritikere – stiller seg.

Konsentrasjon og kjedsomhet. De ni essayene i Nye privilegier prøver å peke ut nye veier for konsentrasjonen som går tapt når man sjekker telefonen hvert tredje minutt. Buene oppsummerer mange gode argumenter mot å være påkoblet døgnet rundt. Valgmulighetene i appene vi bruker, former for eksempel også våre tankemåter utenfor skjermen. Vi blir avhengige, konstant distraherte og vi overser de politiske konsekvensene av digitalt forbruk.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse