Annonse
00:00 - 16. mai 2019

Historien om en besettelse

W.G. Sebald var aktuell for Nobelprisen i litteratur da han døde i 2001. Denne helgen ville han fylt 75 år. Skal jeg endelig få klarhet i hva som var Sebalds foretrukne sigarettmerke, undrer Olaf Haagensen.

Mørkets hjerte: Den tyske forfatteren W. G. Sebald utforsket den destruktive moderniteten, en modernitet der jødeutslettelsene inntok sentrum. Foto: Jilian Edelstein
Annonse

I september 2008 reiste jeg fra Oslo til Norwich øst i England fordi jeg ikke kunne annet. Jeg hadde brukt de siste par årene (og kom til å bruke de neste tre, fire) til å fordype meg i forfatterskapet til en ganske nylig avdød tysker med den monomanien man nok bare klarer å mønstre én gang i et leserliv, og nå skulle det arrangeres en vitenskapelig konferanse om ham på University of East Anglia. Jeg måtte dra, det var ikke noe å tenke på.

Forfatterens navn var Winfried Georg Sebald, bedre kjent som W.G. Sebald (1944–2001). Ved en tilfeldighet hadde jeg kommet over en av bøkene hans i engelsk oversettelse, hans mest kjente verk Austerlitz (2001), historien om en gutt som vokser opp i Wales etter andre verdenskrig uten å vite at han stammer fra en jødisk familie i Praha som ble myrdet i holocaust. Siden ballet det på seg. I en slik grad at jeg på dette tidspunktet hadde tilbrakt et år i Berlin for å forbedre språkkunnskapene mine tilstrekkelig til å kunne lese Sebald i original, og deretter utsatt en av fortellingene hans for en snaue hundre sider lang akademisk analyse.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Norges ninjakommandør presenteres som en restaurert samling av fire tegneseriehefter utgitt i 1987, nylig gjenoppdaget i Nasjonalbibliotekets arkiver.
Solveig-koblingen er ikke påtrengende. Derimot åpner teksten på usedvanlig blekt vis.
Beskrivelser av smerte tar mye plass, og flere av dem er treffende.
En annen novelle handler om hvordan fortelleren studerer en lommetyv i arbeid, og fryder seg over det kriminelle håndverket.