Bøker

«Groteska överdrifter, lögner och förtal»

Katarina Frostenson har forholdt seg taus under debatten om Svenska Akademien. Nå tar hun bladet fra munnen i en ny bok.

---

Krisen i Svenska Akademien

I november 2017 anklaget 18 kvinner kulturprofilen Jean-Claude Arnault for seksuell trakassering og overgrep. Arnault er gift med Katarina Frostenson, som er medlem av Svenska Akademien. Arnault skulle også ha lekket navnene på nobelprisvinnere så langt tilbake til 1996, og det knyttet seg også kontroverser til at en kulturscene Arnault ledet i Stockholm, hadde fått pengestøtte fra Svenska Akademien.

Anklagene mot Arnault utløste en krise i Svenska Akademien som i løpet av våren 2018 resulterte i en offentlig kollaps: Årets nobelprisutdeling ble utsatt, og flere medlemmer, inkludert lederen Sara Danius, trakk seg. I januar i år ga også Frostenson fra seg sitt sete.

Denne uken utkom Katarina Frostensons bok K, der hun for første gang uttaler seg offentlig om skandalen rundt Svenska Akademien og ektemannen.

---

«Det är alldeles, helt, fullständigt absurt», heter det innledningsvis i Katarina Frostensons bok K, som utkom denne uken, og beskriver hennes opplevelse av krisen som har rystet Svenska Akademien det siste halvannet året.

I november 2017 gikk atten kvinner ut i avisen Dagens Nyheter og anklaget en anonymisert mann med nære bånd til Akademien, institusjonen som er mest kjent for å dele ut Nobelprisen i litteratur, for seksuelle overgrep og trakassering. Anklagene innledet en langvarig skandale, som blant annet førte til at flere av Akademiens medlemmer trakk seg, og at utdelingen av nobelprisen for 2018 ble innstilt.

Den anonyme mannen, ble det raskt klart, var Jean-Claude Arnault. Han drev en kjent kulturscene i Stockholm, og var gift med et av Akademiens medlemmer, poeten Katarina Frostenson.

Med utgivelsen av K uttaler Frostenson seg for første gang offentlig om skandalen rundt Svenska Akademien og ektemannen.

De misunnelige.

Boken begynner i november 2017, rett etter at anklagene mot ektemannen er blitt publisert, og er henvendt til ham. Frostenson skriver:

En handfull personer som funnits kring Forum, Sigtunagatan 14 – din så särskilda, skapande plats för litteratur, musik och konst – låter höra sina röster på scenen. Här får de framträda anonymt med groteska överdrifter, lögner och förtal (sladder, bakvaskelse). Vad är det för saga, för drama? Det är en kabal. Det är ränker.

Boken har en løs dagboksform og strekker seg fra november 2017 til mai 2018. Frostenson og Arnault har reist til Paris for å komme vekk fra Sverige. «Det utsöndras oupphörligt hat mot oss. En tsunami av förtal och förakt, särskilt mot dig», skriver Frostenson.

Om kvinnene som anklager ektemannen, skriver Frostenson at de gjør det fordi «de är avundsamma» (misunnelige):

För att de vill stå på en scen och synas, bli röster i kören, krigerskor i hären. Och i somliga fall har de en agenda, ett litterärt eller politiskt mål: att destabilisera, att ta makten, att inta platserna. Att byta regim.

Aldri voldelig.

Overgrepsanklagene mot Arnault havnet etter hvert i rettssystemet, og i desember i fjor ble han dømt til to år og seks måneders fengsel for to tilfeller av voldtekt. I boken skriver Frostenson om at ektemannen er i politiavhør:

Jag vet att du, min älskade, just nu förhörs av polis om våld som du inte har begått.

Du skulle aldrig skada eller förnedra någon. Du har aldrig våldfört dig på en människa. Våld finns inte i din varelse, i din natur. Du må ha irrat i natten, vandrat vilse, låtit dig föras hän och inte alltid varit helt sedesam. Men tvingande eller våldsam, aldrig.

Uskyldig i lekkasjer.

Frostenson bestrider at hun skal ha lekket navnet på nobelprisvinnere, slik hun er blitt anklaget for:

Jag är oskyldig till det som jag har anklagats för denna vår. Jag har inte läckt Nobelprisnamn som Le Clézio, Modiano, Pinter eller Jelinek i förväg, vare sig till dig, min älskade, eller till nån annan. Det som «vittnena», de anonyma angivarna, påstår är falskt. Det enda som är sant är att du och jag har talat om dessa författare med entusiasm, för att vi läst dem hela våra liv. I en kärlek till litteraturen som inte har något med utmärkelser att göra. Ingenting.

Frostenson er også blitt beskyldt for økonomisk jäv (inhabilitet), i og med at hun var deleier i ektemannens kulturklubb Forum, som jevnlig mottok støtte fra Svenska Akademien. Hun skriver:

Det enda det möjligen går att «belasta» mig med att jag missat att ange att jag har varit delägare i ett handelsbolag som funnits inom kulturverksamheten Forum. Det beror enbart på bristande uppmärksamhet. Ingenting annat (…) Ingen beräkning, ingen tanke på vinning. Det har, för övrigt, varit omöjligt att få någon som helst förtjänst ur en kulturverksamhet där det ska betalas lokalhyra, där det finns stora omkostnader för att producera evenemang: transporter, material och arvoden (honorarer). Det är så uppenbart. Ändå verkar ingen vilja tro det, de vill inte tro på mig, på oss två.

Boken anmeldes i neste uke.

Mer fra Bøker