00:00 - 24. mai 2019

Et velvillig komplott

Kjersti Opstad forteller en klassisk omvendelseshistorie, men i et stilriktig barskt oppsiktsvekkende effektivt språk.

Interiørbilde fra Bakkehaugen kirke i Oslo: Kirken ble opprinnelig tegnet av arkitekt Ove Bang, som vant konkurransen i 1940. Erling Viksjø modifiserte tegningene etter krigen og kirken sto ferdig i 1959. Utsmykninger av Kai Fjell og Carl Nesjar. Foto: Teigens Fotoatelier / Norsk Teknisk Museum

Rent strategisk vurdert er ideen god. Slipp et forventet kirkefremmed menneske løs på én ny kirke hver søndag i året. La så fremmedheten, som grenser til aggresjon, piple langsomt vekk mens læringskurven søker høyere luftlag. Meningen er at leseren skal identifisere seg med den besøkende og legge av seg motvilje og motforestillinger, mens hvert enkelt drypp bringer forfatteren og leseren nærmere sannheten. Men hva er fiction, og hva er fakta i denne erkjennelsesreisen?

Jeg kan ikke garantere at Kjersti Opstad faktisk finnes. Hun – som er fra Møre og Romsdal, men «har bodd i Oslo siden 2001» – og hennes muslimsk-afrikanske ektemann passer nesten for bra som lynavledere for de aggresjoner man i forlaget åpenbart har ventet å finne hos et kirkeskeptisk publikum. Derfor flørtes det ikke så lite med klassekamp-retorikk og en globalisert religiøs nysgjerrighet i denne boken. Sufi-mestere, mystikere og desslike slipper lettere unna den skepsis som blir det trauste norske presteskapet til del.

Fingerferdighet. Boken Kirka og jeg beskriver ikke bare 52 kirkebesøk med stigende forsonlighet og aksept. Underveis møter leseren også det som gjerne kalles «kirkens synderegister» i den banale og automatiske polemikken som er Kjersti Opstads angivelige utgangspunkt. Boken er skrevet i et stilriktig barskt og ærlig språk – faktisk noe av det beste og mest effektive jeg har lest av moderne norsk sakprosa.

Annonse