Annonse
00:00 - 03. mai 2019

Et botanisk (og litterært) vidunder

Når lyriker og dramatiker Øyvind Berg gir ut sin aller første roman, er det med rosens historie i sentrum. – Det er et nederlag for litteraturen hvis den ikke tør å ta på seg klisjeer, sier han.

Rosenes venn: Øyvind Berg. Arkivfoto: Siv Dolmen
Annonse

Nesten førti år etter Øyvind Berg debuterte som forfatter med diktsamlingen Retninger (1982) har han skrevet sin første roman. Roseromanen er i disse dager ute på forlaget Oktober. Fra før av er Berg kjent for sine essayer, skuespill og gjendiktninger, og som aktivt medlem av teatergruppen Baktruppen.

– Denne gangen måtte det bli roman fordi den historien jeg skulle fortelle, og som utviklet og utvidet seg voldsomt underveis, var en så klassisk stor historie. Den kunne ikke få plass i noen andre sjangre, forteller Berg fra Bosnia, der han besøker konens familie og går til tannlegen. («Fattige forfattere har ikke råd til norsk tannpleie»).

Roseromanen er historien om to gutter – den ene blir poet, den andre rosegartner. «Det er ikke alltid klart hvorfor noen roser lykkes og andre ikke» står det på baksiden av boken. For Roseromanen er også rosenes historie, forklarer Berg, en historie som er «30 millioner år lang».

Annonse