08:47 - 24. mai 2019

En helt hverdagslig revolusjonær

Med stemmer fra byens surr har Vivian Gornick skapt varig memoarlitteratur. – Det var da jeg lærte å bruke det jeg hørte, at jeg fant min form, sier forfatteren.

Gatesmart og følsom: Vivian Gornick stiller like mange spørsmål som hun forteller historier, med en stemme en gjenkjenner fra bøkene.

De siste fire årtiene har Seventh Avenue på nedre Manhattan vært noe av en gjennomfartsåre for amerikanske essayister. Daniel Mendelsohn beskriver sine vandringer opp og ned avenyen i memoarboken The Elusive Embrace. Edmund White skildrer den i City Boy.

Men den forfatteren en oftest kan se på sin daglige vandring nedover Seventh Avenue, er Vivian Gornick, forfatteren av Heftige bånd (Fierce Attachments) og en rekke andre bøker som har gjort henne til en av de helt sentrale forfatterne i grenselandet mellom selvbiografisk litteratur, essayistikk og skjønnlitteratur. Gornick er en rask og effektiv fotgjenger, som man kan se strene forbi, lett foroverbøyd: ikke fortapt i tanker, men samlet i dem, konsentrert.

På boksidene er hun, ved siden av James Baldwin, en av de varmeste fortellerne man finner i amerikansk selvbiografisk skriving. Som Baldwin – eller White eller Mendelsohn – har Gornick ikke nøyd seg med å sirkle inn den amerikanske kulturens særtrekk, hun har selv bidratt til å forvandle det landskapet hun beveger seg gjennom, ved å stille spørsmål ved forutsetningene det hviler på: Hvem får bevege seg fritt? Hvorfor er det noen som ikke får disse frihetene uten å kreve dem?

Annonse