00:00 - 03. mai 2019

En bok for den engere krets

Diplomatveteranen Bjørn Skogmos innblikk i UDs indre liv er for viktig og gøyalt til å bli så dårlig fortalt.

Gros diplomat: I 1989 ble Bjørn Skogmo en av Gro Harlem Brundtland nære medarbeidere på statsministerens kontor. Han var FN-ambassadør i Genève da hun ble valgt til å lede Verdens helseorganisasjon (WHO) i 1998. Bildet er tatt da hun begynte i jobben, og bodde hos ambassadøren inntil hun fant sin egen bolig. Foto: Werner Juvik/VG/NTB scanpix

Da Bjørn Skogmo i 1992 ble vikar for Norges ambassadør til FN-organisasjonene i Genève, var det «som å slippe et barn løs i en godteributikk», skriver den 78 år gamle veteranen fra norsk utenrikstjeneste. Metaforen i Skogmos ferske memoarbok om 40 år i Norges tjeneste, sier mye om forfatteren: en person som går bananas av det som på utenrikspolitikkens stammespråk kalles multilateralt samarbeid, bruker et begeistringsbarometer de færreste kjenner seg igjen i.

Ikke noe galt i det, for nerdene driver verden fremover. Ære være dem som holder ut endeløse forhandlinger med oppblåste egoer og dogmatiske regimer. De kan kunsten å lytte, smigre, true og overtale for å oppnå kompromisser om alt fra nedrustning til vaksineprogrammer og menneskerettigheter. Dette er diplomati som virkelig betyr noe – vi kan for eksempel takke tålmodige sjeler som Skogmo for at flertallet av verdens land i 1997 ble enige om et forbud mot miner.

Men når historien om dette diplomatiet skal skrives, bør regien overlates til noen som kan nå frem til flere enn den harde kjernen av spesielt interesserte.

Annonse