00:00 - 24. mai 2019

Der gufset fra livet står

Livet imiterer kunsten: Kongsberg Teaterlag skal sette opp Ibsens Vildanden – slik det ble fortalt om at de gjorde i en roman av Dag Solstad fra 1992.

Instruksjon i sinne: Regissør Adam Levine instruerer Kenneth Flatin, som spiller Hjalmar Ekdal. I lilla skjorte ser vi Gregers Werle, det vil si Stein O. Rasmussen, leder av Kongsberg Teaterlag. Bakerst står Relling, som spilles av Trond Magne Sandvik.

For en del av oss er kombinasjonen «Kongsberg» og «amatørteater» ensbetydende med Bjørn Hansen og Turid Lammers, samboerparet i Dag Solstads roman Ellevte roman, bok atten (1992) som sammen med resten av det lokale teaterlaget gir seg i kast med å sette opp Henrik Ibsens stykke Vildanden (1884). I romanen er det Bjørn Hansen, kemner om dagen, homo ludens om kvelden, som etter mange år med operetter og musikaler, ivrer for at teaterlaget skal prøve seg på «et stort løft»: «Hva om de løftet seg opp til det planet hvor gufset fra livet sto? Hva om de prøvde seg på Ibsen?»

Her i redaksjonen har vi tenkt at Kongsberg Teaterlags store løft hører fiksjonen til, men så gjør en leser oss oppmerksomme på en artikkel i Laagendalsposten (15. april). Under overskriften «Har høynet ambisjonsnivået» kan vi lese at «Kongsberg Teaterlag er i gang med øvelsene til sin neste forestilling, Vildanden».

Vi kaster oss på telefonen til Stein O. Rasmussen, leder i Kongsberg Teaterlag, som er fullt klar over at de spiller ut handlingen i Solstads roman i virkeligheten. Men det får ikke hjelpe:

Annonse