Annonse
00:00 - 31. mai 2019

Bort med imperieblikket

Å bli en bevisst leser handler ikke bare om å bytte ut ett kontinents litteratur med en annen, mener litteraturforsker Tonje Vold. 

Verden sett gjennom litteraturen: I fagboken Å lese verden har litteraturforsker Tonje Vold tatt for seg litterære verk og nyere og eldre litteraturteori for å vise hvordan litteratur «kan leses mot en hjemlig og en global horisont».
Annonse

«For meg har litteraturen alltid vært et sted å lære om verden. Og hvis man kun forholder seg til den norske litteraturen, ser man bare en liten bit», sier Tonje Vold.

Vold er førsteamanuensis i litteratur- og kulturformidling ved Oslomets Institutt for arkiv-, bibliotek- og informasjonsfag og har skrevet boken Å lese verden – fra imperieblikk og postkolonialisme til verdenslitteratur og økokritikk.

Til deg som tenker at dette er midt i blinken for museumsdirektører som stadig oftere får krav om å levere tilbake gjenstander fra tidligere kolonier, men som selv ikke ser behovet for å engasjere deg i ikke-europeiske perspektiver: Tro om igjen.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse