Annonse
00:00 - 10. mai 2019

Bite i gresset

Debutant Michael Rindahl skriver varmt og i overkant detaljert om en aldrende ungkar under sentraliseringens tyranni.

Detaljert: Michael Rindahl fyller sidene med opplysninger om tekstur, vær, vind, retning, form og farge. Arkivfoto: Sofie Amalie Klougart
Annonse

En av de mest fornøyelige passasjene i debutromanen til Michael Rindahl er scenen der romanens hovedperson Edvin tenker tilbake på tiden da han ennå bodde og jobbet som postmann på en øy i havgapet i Nord-Norge, og fikk uanmeldt besøk av en journalist. Journalisten ville intervjue ham til lørdagsportrett i lokalavisen. 

Edvins tanker vandrer med én gang til avisutklippet fra den gangen svogeren hans ble intervjuet. Svogeren «var ikke til å få øye på» i teksten. Sitatene var «ikke til å kjenne igjen». Edvins frykt for å bli beskrevet på samme tåpelige måte, gjør at han nekter å la seg intervjue. Da journalisten fortsetter å insistere, blir Edvin paranoid.

Søskenkjærlighet. Ved åpningen av Gammelgresset har Edvin flyttet til et hus på fastlandet, som del av et sentraliseringstiltak i kommunal regi. Edvin er 62 år, karrieren hans som postmann er over. Det han egentlig vil er å flytte inn i storesøsterens hus, og bo der sammen med henne. Han ser for seg at de kan «nøye seg med å bare være, med den uforpliktende måten søsken forholder seg til hverandre på. Drive med sitt og likevel ha den andre der».

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse