Annonse
00:00 - 10. mai 2019

Bite i gresset

Debutant Michael Rindahl skriver varmt og i overkant detaljert om en aldrende ungkar under sentraliseringens tyranni.

Detaljert: Michael Rindahl fyller sidene med opplysninger om tekstur, vær, vind, retning, form og farge. Arkivfoto: Sofie Amalie Klougart
Annonse

En av de mest fornøyelige passasjene i debutromanen til Michael Rindahl er scenen der romanens hovedperson Edvin tenker tilbake på tiden da han ennå bodde og jobbet som postmann på en øy i havgapet i Nord-Norge, og fikk uanmeldt besøk av en journalist. Journalisten ville intervjue ham til lørdagsportrett i lokalavisen. 

Edvins tanker vandrer med én gang til avisutklippet fra den gangen svogeren hans ble intervjuet. Svogeren «var ikke til å få øye på» i teksten. Sitatene var «ikke til å kjenne igjen». Edvins frykt for å bli beskrevet på samme tåpelige måte, gjør at han nekter å la seg intervjue. Da journalisten fortsetter å insistere, blir Edvin paranoid.

Søskenkjærlighet. Ved åpningen av Gammelgresset har Edvin flyttet til et hus på fastlandet, som del av et sentraliseringstiltak i kommunal regi. Edvin er 62 år, karrieren hans som postmann er over. Det han egentlig vil er å flytte inn i storesøsterens hus, og bo der sammen med henne. Han ser for seg at de kan «nøye seg med å bare være, med den uforpliktende måten søsken forholder seg til hverandre på. Drive med sitt og likevel ha den andre der».

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Solveig-koblingen er ikke påtrengende. Derimot åpner teksten på usedvanlig blekt vis.
Beskrivelser av smerte tar mye plass, og flere av dem er treffende.
En annen novelle handler om hvordan fortelleren studerer en lommetyv i arbeid, og fryder seg over det kriminelle håndverket.
Norges ninjakommandør presenteres som en restaurert samling av fire tegneseriehefter utgitt i 1987, nylig gjenoppdaget i Nasjonalbibliotekets arkiver.