00:00 - 03. mai 2019

Åke Hodell, i evig strid

100-årsjubileum: Åke Hodell var krigsflygeren som ble anti-militarist og en av Nordens ledende avantgardister, skriver Jan Erik Vold.

Allkunstner: Åke Hodell ville ha fylt hundre år den 30. april. Foto: Privat

Den svenske allkunstneren Åke Hodell, mest kjent som poet og forfatter, men også som billedkunstner, radiodramatiker, komponist, sceneartist, ville ha fylt 100 år tirsdag 30. april. Han ble feiret med en helaften på Rönnells Antikvariat i Stockholm, der tolv av hans liebhabere presenterte ulike sider ved hans mangfoldige aktivitet. Blant forfatterne var Hodell like spesiell som Kjartan Slettemark var blant billedkunstnerne.

Åke Hodell (1919–2000) var en av Nordens ledende avantgardister, som på 1960-tallet skapte furore som også i nabolandet ble lagt merke til. Det er særlig det fenomen som kalles «konkret poesi» som forbindes med Åke Hodell, i kraft av de utgivelser han gav ut, bøker iblant ledsaget av plateinnspilling av teksten.

Og teksten, den kunne være «tynn» nok. igevær (1963) ble for eksempel gitt ut som et bokhefte – 19,8 cm bredt, 9,5 cm høyt – der bokstavene i tittelen (og intet annet) ble gjengitt over 47 sider, visstnok 36 680 i’er, 66 556 ä’er. Bokstav i dekker de første 12 ½ sidene, så et plutselig gev, etterfulgt av bokstav ä over 34 ½ sider og en eneste bokstav r til slutt.

Annonse