Annonse
00:00 - 12. april 2019

Selvets landskaper

Annie Ernaux’ studier av sine tidligere selv gjør oss klokere på klasse, skam og seksualitet.

Erindring: Siden hun debuterte på 70-tallet, har Annie Ernaux i en rekke korte, intense romaner reflektert over erfaringer fra eget liv. Foto: Louis Monier/ Gamma-Rapho / Getty Images
Annonse

Alle som har levd en stund bærer på foreldede versjoner av seg selv. Noen av dem, som det vandrende eksempelet på umodenhet man en gang var, vil man kanskje ikke vedkjenne seg. Noen har man glemt, og andre igjen husker man med idealiseringens forgyllende blikk. Er du i dag summen av alle personene du har vært? Hvordan har disse personene – ulike som de ofte kan være – ført deg frem til den du er?

Forfatterskapet til franske Annie Ernaux (f. 1940) kjennetegnes av en særlig interesse for disse spørsmålene. Siden hun debuterte på 70-tallet, har hun i en rekke korte, intense romaner reflektert over erfaringer fra eget liv. En lidenskap (org. 1991, norsk 1993), som bedriver en slags begjærets arkeologi i skildringen av en affære, ble gjenutgitt i Gyldendals Moderne klassikere-serie i fjor. Nå utkommer hennes hittil siste utgivelse, Mémoire de fille (2016), på norsk under tittelen Sommeren 58. Her, som 76-åring, skriver hun om hendelser som ligger nesten seksti år tilbake i tid.

Nysgjerrig tilbakeblikk. I hele Ernaux’ forfatterskap rekonstrueres livshendelser slik, uten at hun slipper taket i distansen mellom den hun en gang var og den hun er. Det er som om forfatteren lener seg inn i fortiden for å studere sine yngre selv, kanskje stryke dem over armen. Nysgjerrigheten driver Ernaux, som aldri fordømmer sine fordums valg og handlinger, men ser etter bakenforliggende årsaker. I Sommeren 58 vil hun «definere det landskapet – det sosiale, det familiemessige og det seksuelle – der hennes begjær, hennes hovmod og hennes forventning utfolder seg».

Annonse