Annonse
00:00 - 12. april 2019

Sammenhenger på en snurr

Nyoversettelsene av Witold Gombrowicz minner om at vi bør lese ham for stilen, ikke bare filosofien.

Absurdistisk: Witold Gombrowicz' Kosmos, som kan virke å være skrevet av en ung psykoanalytiker på LSD, ble hans siste og sprøeste verk. Foto: Sophie Bassouls / Sygma / Getty Images
Annonse

At det var nødvendig å oversette polske Witold Gombrowicz’ (1904–1969) siste roman Kosmos (1967) på nytt, understreker forlaget på sin hjemmeside. De har lagt ut en av de verste tabbene fra Martin Nags oversettelse fra 1967: Der hovedpersonen Witolds venn holder frem en boks med en frosk i, har Nag forvekslet det polske ordet for boks med ordet for puddel!

Men i Kosmos er raritetene så mange at både Nag og 60-tallets lesere må tilgis for ikke å ha leet på øyenlokket over en puddel som blir til en frosk. Denne gåtefulle og galskapsglade romanen kan virke å være skrevet av en ung psykoanalytiker på LSD, men ble i virkeligheten ført i pennen av en sekstiåring. Gombrowicz’ siste verk ble hans sprøeste; her som i mye annet skiller han seg fra andre meningssky værensgrublere fra sin generasjon.

Symboler og samklang. Gombrowicz er utvilsomt Polens viktigste forfatter – i hvert fall sett fra Norge. At han har fått en spesiell plass i den norske litteraturhistorien skyldes selvfølgelig Dag Solstad, som overførte så mye fra både stilen og tankene til den polske emigranten direkte inn i eget forfatterskap. Men også forfattere som Knausgård og Sæterbakken har skrevet både om og i tradisjonen etter Gombrowicz. Den massive Dagboken 1953-1969, som kom på norsk i to bind i 2012-2013, har de siste årene gjort forfatterskapet til gjenstand for ny oppmerksomhet. Kosmos er Agnes Banachs tredje Gombrowicz-oversettelse, og hun har i tillegg vist seg som en engasjert formidler av forfatterskapet.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse