Annonse
00:00 - 26. april 2019

Sakprosalotteriet

Forfatter Simen Sætre ønsker mer åpenhet rundt sakprosaprisene og Kulturrådets innkjøp av sakprosa.

Annonse

Hva er det som foregår i juryene som kårer de beste sakprosabøkene? Hvilke vurderinger ligger til grunn når man velger hvilke sakprosabøker som skal tas inn av innkjøpsordningen? Og hvordan kan det ha seg at en prisbelønnet sakprosabok ikke blir vurdert som god nok til å være en av de rundt hundre titlene som hvert år havner i hyllene på landets biblioteker?

Disse spørsmålene stiller forfatter og tidligere Morgenblad-journalist Simen Sætre i et ferskt essay i tidsskriftet Prosa, hvor han diskuterer de selvmotsigende kvalitetsvurderingene i sakprosasystemet. Hva avgjør egentlig om bransjen bedømmer en bok som god eller ikke?

– Det som blir noe av konklusjonen, er at det virker som det er ganske tilfeldig. Kvalitetsvurdering er vanskelig, det er klart, men hvis det blir helt tilfeldig, et lotteri, så mister jo systemet legitimitet, sier Sætre.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse