09:25 - 02. april 2019

Rustbeltet i bakspeilet

De er hvite, fattige, stigmatiserte og desillusjonerte. Stadig flere av dem dør av overdoser. Hva er det som har rammet hillbilly-kulturen i Appalachiene?

I kø for legehjelp: Pasienter venter i grålysningen for å få hjelp ved en mobil klinikk som tilbyr gratis helsetjenester. Klinikken besøker Wise County, Vest-Virginia en gang i året, og flere hundre Appalachia-innbyggere har sovet over på en parkeringsplass for sikre seg en plass i køen. Foto: John Moore/Getty Images

Opioid er et uskjønt ord som har albuet seg inn i avisspråket takket være griskhet i legemiddelindustrien, unnfallenhet og opportunisme blant leger, sosial deklassering og økende ulikhet i USA. Opiumspreparater (opioider) har vært brukt i stor skala til å behandle et usannsynlig bredt spekter av plager og lidelser, og antall overdoser har skutt voldsomt i været bare i løpet av de siste fem-seks årene. Episenteret for opioidepidemien er i Appalachiene – Kentucky, Tennessee og omegn. Ofrene tilhører den hvite arbeiderklassen i rustbeltet og fjellbygdene.

Jo mer jeg leste om opioidepidemien, desto sterkere ble trangen til å lære mer om denne relativt umarkerte delen av USA, mellom østkysten og Midtvesten, der den mest kjente litterære figuren, iallfall på denne siden av Atlanteren, er Snøfte Smith, og hvor turistene gjerne har et lidenskapelig forhold til bourbon eller countrymusikk, ofte begge deler.

Generell faenskap. Hillbilly Elegy, en memoarbok skrevet av den ukjente 31-åringen J.D. Vance, lå høyt på bestselgerlistene da den utkom for et par år siden. Det er lett å forstå hvorfor. Forfatteren byr ikke bare på seg selv, men også på sin storfamilie, fra besteforeldrene og nedover, og han skildrer en kulturell verden som er ganske eksotisk også for de fleste amerikanere. Hillbillies blir typisk stereotypisert som eksentriske individualister med lav utdannelse og manuelt arbeid, med børsa lett tilgjengelig i tilfelle fremmede skulle trenge seg på, med en dyp skepsis til staten og en praktisk, direkte holdning til livets utfordringer. Alt dette står sentralt i Vances erindringsbok, som oser av fyll, kraftuttrykk og generell faenskap. Folk flest i regionen, for en stor del av skotsk og irsk opprinnelse, var aldri rike, men de hadde jobb og gode utsikter da det fremdeles var vekst og velstand, i Vances besteforeldres generasjon. Nå har det lenge vært nedgangstider, og som mange husker, gadd ikke Hillary Clinton engang å besøke Vest-Virginia under valgkampen i 2016. Folk føler seg neglisjert, ignorert, deklassert.

Annonse