Annonse
00:00 - 12. april 2019

Romanstrid om trygdereform

Forfatteren Édouard Louis beskyldte en politiker for å ha drept faren hans. Den anklagede svarte med en kriminalroman.

Litterær polemikk: Da sykehusdirektør og tidligere politiker Martin Hirsch (til høyre) ble anklaget for drap i Édouard Louis' bok Hvem drepte min far, svarte Hirsch med å iscenesette Louis og faren hans i en kriminalroman som nylig kom ut i Paris. 
Annonse

En maimorgen i fjor hørte sykehusdirektør Martin Hirsch på radionyhetene i halvsøvne da han plutselig kvakk til: Navnet hans ble nevnt, en forfatter beskyldte ham for å ha drept faren hans. Drapsvåpenet var en fransk trygdereform Hirsch hadde ansvaret for da han satt i regjering. Reformen tvang, ifølge Édouard Louis, hans yrkesskadde far til å jobbe.

– Jeg leste boken og trodde at hans far var død. Anklagen mot meg er ikke presentert som en metafor, og boken er ikke presentert som en roman. Boken er et ideologisk angrep, konstruert på en måte som gjør det umulig å diskutere, sier Hirsch.

Etter å ha lest Louis’ bok Qui a tué mon père («Hvem drepte faren min») vurderte Hirsch både debattinnlegg og politianmeldelse. Han valgte i stedet å skrive en kriminalroman, som nylig kom ut i Frankrike med tittelen Comment j’ai tué son père («Slik drepte jeg hans far»).

Annonse