Annonse
10:49 - 30. april 2019

På kanten av fortidens brønn

Dag Solstads foredrag om Thomas Mann var blant annet innom eksilets usikkerheter, Manns homofile forhold og dyrehold i bibelsk tid.

Mann-leser: Slik Dag Solstad ser det fikk Thomas Mann Nobelprisen i litteratur for romanen Trollfjellet (1924), og ikke for Buddenbrooks (1901), slik Svenska Akademien presiserte. Foto: Simone Padovani/Awakening/Getty Images
Annonse

– Thomas Mann fikk nobelprisen i 1929 for mesterverket Trollfjellet, åpnet Dag Solstad med å si under sitt foredrag om Thomas Mann under Tysk-norsk litteraturfestival, som gikk av stabelen på Litteraturhuset i Oslo i helgen.

Altså med et utsagn som inneholder én faktafeil og én upresis, eller i hvert fall utidsmessig, opplysning. For Mann fikk jo nobelprisen for romanen Buddenbroks (1901), og ikke for Trolldomsfjellet (1924), som romanen heter på norsk etter at den ble oversatt på nytt i 2002. Morgenbladets utsendte (flertall) forsto øyeblikkelig at denne ettermiddagen var det duket for solstadiana av ypperste merke.

– Det vil si nettopp ikke Trollfjellet, men for Buddenbrooks, skrevet 20–25 år tidligere, det presiserte Svenska Akademien, fortsatte Solstad fra manuset sitt. – Men for meg er det Trollfjellet som gjelder, og ikke Buddenbrooks, det vil jeg presisere.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse