Annonse
00:05 - 05. april 2019

Ny sjekkliste for sakprosa

Nå vil sakprosaforfatterne selv ha etiske retningslinjer.

Annonse

De siste ukene har diskusjonen gått om bruken av kilder i norsk sakprosa, denne gang med utgangspunkt i Hugo Lauritz Jenssens bok En samisk verdenshistorie, som anmeldere i Dagbladet, Aftenposten og Morgenbladet har kritisert for å ligge for tett på andres arbeider.

Mange har tidligere etterlyst klarere retningslinjer for sakprosaforleggeriet. Da Forleggerforeningen i 2014 tok opp spørsmålet om sakprosaen trengte sin egen vær varsom-plakat, ble det en grundig diskusjon, men ingen plakat eller regelverk.

Men nå jobber foreningen som organiserer norske sakprosaforfattere, Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO), med en etisk sjekkliste. De er nettopp kommet i gang med arbeidet, som er i en «første fase», ifølge seniorrådgiver i NFFO, Kristine Isaksen.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Solveig-koblingen er ikke påtrengende. Derimot åpner teksten på usedvanlig blekt vis.
Beskrivelser av smerte tar mye plass, og flere av dem er treffende.
En annen novelle handler om hvordan fortelleren studerer en lommetyv i arbeid, og fryder seg over det kriminelle håndverket.
Norges ninjakommandør presenteres som en restaurert samling av fire tegneseriehefter utgitt i 1987, nylig gjenoppdaget i Nasjonalbibliotekets arkiver.