00:05 - 05. april 2019

Ny sjekkliste for sakprosa

Nå vil sakprosaforfatterne selv ha etiske retningslinjer.

De siste ukene har diskusjonen gått om bruken av kilder i norsk sakprosa, denne gang med utgangspunkt i Hugo Lauritz Jenssens bok En samisk verdenshistorie, som anmeldere i Dagbladet, Aftenposten og Morgenbladet har kritisert for å ligge for tett på andres arbeider.

Mange har tidligere etterlyst klarere retningslinjer for sakprosaforleggeriet. Da Forleggerforeningen i 2014 tok opp spørsmålet om sakprosaen trengte sin egen vær varsom-plakat, ble det en grundig diskusjon, men ingen plakat eller regelverk.

Men nå jobber foreningen som organiserer norske sakprosaforfattere, Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO), med en etisk sjekkliste. De er nettopp kommet i gang med arbeidet, som er i en «første fase», ifølge seniorrådgiver i NFFO, Kristine Isaksen.

Annonse