Annonse
00:00 - 12. april 2019

Mellom verden og forestillingene

Den Nordisk råd-nominerte novellesamlingen Efter solen er et blussende nettverk av økonomi, makt, seksualitet og lengsel.

Jonas Eikas «Efter solen» er en plastisk samling fortellinger med et stort nedslags- og forestillingsfelt. Foto: Lil B. Wachmann / Forlaget Basilisk
Annonse

Jonas Eika er et av det siste årets stjerneskudd i den nordiske litteraturoffentligheten. Født i 1991 og med bare to bøker bak seg, er han nå nominert til Nordisk råds litteraturpris for novellesamlingen Efter solen, som allerede har mottatt tre litterære priser i Danmark. Visjonær og samfunnskritisk science fiction, er den blitt kalt, men med sin kombinasjon av sanselighet og tenkning, virkelighetsnærhet og fri fabulering, politisk aktuelle og grunnleggende eksistensielle spørsmål, er den mest av alt en sjangertøyer.

Underlig og tydelig. Ikke mange sidene inn i boken slår Eikas språk meg som aktivt. Skriften er uforutsigbar, den tar stadig nye veier, og holder leseren i en fruktbar uvitenhet og usikkerhet. Samtidig synes ikke forfatteren å ha noe behov for å skjule hva han er opptatt av, for selv om fortellingene kan være underlige og overrumplende, blir flere tydelige tematikker reist underveis. Alt dette gjør at man fort blir nysgjerrig, til og med hekta.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse