00:05 - 05. april 2019

Med rasehygiene mot jazzbasillen

Den afroamerikanske musikkens historie i Norge begynte med «forevisning» av «Zoolu-Kaffer Høvdingen Hazheye fra Sydafrika». Hundre år senere var jazzen en kulturell selvfølgelighet.

Reiste rundt: Mange av de afroamerikanske artistene som besøkte Norge mot slutten av 1800-tallet, reiste innom søvnige småsteder, gjerne ikledd elegante uniformer. Foto: O. A. Hermansen / Nasjonalbiblioteket

Det elleve mann store brassbandet Negerkapellet må ha vakt enorm oppsikt under sine Norgesturneer i 1888–1889. Bandet, bestående av afroamerikanske musikere fra Cincinnati, hadde først blitt hentet til tidenes første musikkfestival i Bergen. Så tok de sjøveien og toglinjene fatt. Snart begynte de å bruke spontane gateparader som markedsføringsverktøy. Ved ankomst til et nytt sted – søvnige småsteder som Flekkefjord, Larvik, Horten, Moss, Tynset, Røros – marsjerte bandet rundt i gatene, i fulle uniformer og med tamburmajoren i front. I Skien rapporterte lokalavisa Varden, med henvisning til bandlederen Geo Jackson:

Geo Jacksons Negerorkester vakte stor Opsigt her i Byen Lørdag, da de spillende drog gjennem Gaderne; de arme Mennesker kunde efterpaa ikke vise sig paa Gaden, uden at bli beleiret af en hærskare Børn og Ungdom. [Under forestillingen var det] overfyldt Hus, – og Jubelen var uhyre.

Slaveri. Dette er en av de mange fantastiske småhistoriene i musikkviter Erlend Hegdals bok Charleston i Grukkedalen. Afroamerikanske artister på norske scener – fra «blackface»-komikere til Louis Armstrong. Boken er basert på Hegdals doktoravhandling, og for ordens skyld: Forfatteren påpeker at han bruker n-ordene av historiske årsaker, ikke fordi han aksepterer dem, noe som også gjelder for undertegnede. Hegdal har gravd i avisarkiver og fotoarkiver, han refererer til gamle pass- og visumsøknader, passasjerlister og politijournaler. Til sammen tegner han et spektakulært bilde av tiårene før og etter 1900. I tillegg er boken usedvanlig rikt illustrert. 

Annonse