00:05 - 05. april 2019

Lykkelig gift med staten

Å få et donorbarn er det beste som har hendt meg, sier Josefin Olevik, forfatter av en ny bok om emnet. Men hva svarer hun når den seks år gamle sønnen spør om pappa? 

Virkeliggjorde drømmen: Den svenske frilansjournalisten Josefin Olevik hadde satset på den store kjærligheten, uten at hun fikk det til å fungere. Så meldte tanken seg om at det kanskje var familieliv med barn hun drømte om.

«Om jeg gjorde barnet mitt til en normbryter uten å be om lov? Ja, det har jeg jo gjort på et vis. Og det plager meg. Jeg kjenner at jeg har lagt det ansvaret på ham, og det skulle jeg ønske jeg ikke hadde trengt å gjøre», sier den svenske journalisten Josefin Olevik.

Som frilansjournalist har hun alltid skrevet om eget liv. Men da hun bestemte seg for å bli frivillig alenemor og dra til en klinikk i Danmark for å bli befruktet, bestemte hun seg også for å ikke skrive om opplevelsen. Likevel ble det bok: Den befridde familien kom ut i Sverige i 2016, og er nå ute i norsk oversettelse. Et utdrag av boken sto på trykk i denne avisen for to uker siden.

– Ingen vet hvordan barnet mitt kommer til å reagere når han blir voksen og leser boken, men jeg følte at det var verdt det, sier Olevik.

Annonse