00:00 - 26. april 2019

Kampen om Kafka

Hvordan ble en koffert fylt med en død forfatters etterlatte papirer omdreiningspunktet i en internasjonal rettssak om identitet, nasjonalisme og historieskrivning? En ny bok nøster opp historien.

Forfatterens siste ønske: I 1924, da Franz Kafka (bildet) lå døende, svekket av tuberkulose, ba han vennen Max Brod om å brenne alle de upubliserte dokumentene hans. Foto: Keystone-France/Gamma/Getty Images

Den trekker lite oppmerksomhet til seg, bygningen på Spinoza Street 23 i Tel Aviv. Foruten et lite navneskilt hvor navnet «Hoffe» står skrevet, avslører ingenting at en av leilighetene har vært omdreiningspunktet for en juridisk kamp som har pågått i nesten 50 år. Bak døren befinner sannsynligvis noen av de originale papirene til den verdensberømte forfatteren Franz Kafka seg. Men ingen vet det med sikkerhet, ettersom leilighetens beboer døde i august i fjor.

For å forstå hvordan noen av verdens mest kostbare manuskripter endte i et leilighetskompleks i Midtøsten, må vi spole tilbake i tid. Tidlig i 1939 skrev den tsjekkiskfødte forfatteren Max Brod et brev til den tyske nobelprisvinneren Thomas Mann hvor han ba om hjelp til å få en invitasjon til et amerikansk universitet. Europa var på randen av krig, og jødiske Brod fryktet for sitt liv. I brevet ramset Brod opp kjennskapen sin til alt fra tsjekkisk politikk til sionisme og musikk. Vel vitende om at den egentlige redningsbåten hans var laget av papir, tilføyde han en setning om at han dessuten kunne bringe med seg de etterlatte papirene til vennen Franz Kafka, med formålet å opprette et Kafka-arkiv på universitetet som tok imot ham.

Mann lyktes med å skaffe Brod en invitasjon, men innen svaret nådde frem hadde nazistene invadert Tsjekkia, og Brod ble tvunget på flukt. Med seg hadde han en koffert fylt med Kafkas papirer.

Annonse