00:05 - 05. april 2019

Hvite flekker

Det er noe veldig sanselig og skjørt ved tekstene i Han Kangs Hvit.

«En meditasjon» kaller det engelske forlaget den sørkoreanske forfatteren Han Kangs nye kortroman Hvit. Betegnelsen, som også er gjentatt i en rekke anmeldelser, gjør meg litt motvillig: Forventningene blir store, fallhøyden tilsvarende, og jeg får følelsen av at man som leser forventes å «være» i teksten, på en mystisk, nærmest ikke-lesende måte.

For all del – det er grunn til å ha forventninger til Han Kang. I 2016 ble hun første sørkoreanske forfatter som vant Man Booker-prisen, for Vegetarianeren – en vond, uhyggelig og velkomponert roman om en kvinne som slutter å spise kjøtt, og som blir utsatt for vold og tvangsforing av familien. I mai 2019 blir Han Kang den femte forfatteren som bidrar med et bokmanuskript til Framtidsbiblioteket i Bjørvika – et kunstverk i forbindelse med byggingen av Deichmanske i Bjørvika, der en forfatter hvert år fra og med 2014 leverer et verk som så forsegles og oppbevares i biblioteket frem til 2114.

Smuldrende helhet. Basert på de tre Han Kang-utgivelsene som er oversatt til norsk – de to første av Vivian Evelina Øverås, den siste av Jarne Byhre – kan man kanskje spore en utvikling i hennes forfatterskap. Mens Vegetarianeren som er fra 2007 er nokså konvensjonell i formen, er de to siste bøkene hennes mer søkende og fragmentariske.

Annonse