00:00 - 26. april 2019

Fandenivoldsk fruktkurv

Erica Jongs debutdikt er mer levende lesning enn romanen hun er så berømt for.

Fruktig: Erica Jong høster av en lang tradisjon for å knytte frukt til kjønn og erotikk. Arkivfoto: Christian Belgaux

Som en del av smarttelefonenes emoji-kart, har frukt og grønt de seneste årene gjort et comeback som erotisk symbol. Selv forbinder jeg i hvert fall i større grad auberginer med falloser og fersken med rumper nå enn for få år siden. I sosiale medier er en aubergine aldri bare en aubergine!

Men konnotasjonene er omtrent så gamle som de kan bli; frukt har vært knyttet til kjønn og erotikk siden Det gamle testamente. Ja, det gode, gamle eplet er en av de mange referansene den amerikanske forfatteren og feministen Erica Jong forsyner seg av i debutsamlingen Frukt og grønnsaker (1971), som nå utkommer i Knut Johansens norske gjendiktning.

Ikke bare glis. Visst er Bibelen én referanse i Jongs poetiske univers, men lenger inn på det frisinnede 70-tallets banehalvdel enn i Frukt og grønnsaker, kommer man knapt i poesihistorien. Vitalistisk ekstase er vitterlig viktigere enn straff og syndefall. En banan får sjelden forbli en banan hos Jong, som ikke er så mye mer subtil enn dagens emoji-verden: «Men bananer er som diktere: De vil bare høre hvor store de er.»

Annonse